ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO

10 produktów zwiększających odporność

Śniegu za oknem jeszcze nie ma, ale panujące warunki pogodowe sprawiają, że niezwykle łatwo o przeziębienie. Każdy z nas stara się tego uniknąć – niektórzy wspomagają się różnymi suplementami, inni sięgają od razu po leki. My natomiast preferujemy naturalne sposoby wzmocnienia odporności, dlatego przedstawiamy listę dziesięciu produktów, które świetnie wpłyną na nasze samopoczucie i odporność.

 

1. Miód
Często dodajemy go chociażby do herbaty. Dlaczego? Miód świetnie radzi sobie z kaszlem, ponieważ ułatwia odksztuszanie. Działa również uspokajająco, a dzięki zawartości olejków eterycznych i flawonoidów – przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.


2. Grejpfrut
Pewnie zastanawiacie się teraz, dlaczego w naszym zestawieniu znalazł się grejpfrut, a nie cytryna. Otóż ten owoc zawiera znacznie więcej witaminy C, dlatego jedząc go, nie potrzebujemy dodatkowej suplementacji tej witaminy. Grejpfrut jest także pysznym źródłem flawonoidów.


3. Czarny bez
Stosowany od wieków jako doskonały sposób na przeziębienie. W postaci syropów i naparów zwalcza katar i nieżyt dróg oddechowych. Wspiera tez walkę organizmu z grypą.


4. Czosnek
Ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Często określany mianem naturalnego antybiotyku, podawany przez nasze babcie i mamy najczęściej z mlekiem i miodem. Niestety często rezygnujemy ze stosowania czosnku ze względu na jego smaku. Starajmy się jednak nie wykreślać go z naszej diety zwłaszcza w okresie zimowym, ponieważ zawiera on wiele antyoksydantów, które w znacznym stopniu zwiększą naszą odporność.


5. Jogurt naturalny
Dzięki zawartym w nim żywym kulturom bakterii pobudza nasz system odpornościowy do podjęcia walki z infekcjami. Zawiera także witaminę D, której brakuje nam zwłaszcza jesienią i zimą, a której niedobór zwiększa ryzyko zachorowania.


6. Jabłka
Zawierają co prawda mniej witaminy C niż owoce cytrusowe, ale ze względu na zawartość cynku i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego rozwoju układu immunologicznego powinny na stałe znaleźć się w naszej diecie. Jabłka sprzyjają też regulacji mikroflory bakteryjnej, która również jest niezwykle ważna dla zwiększania odporności.


7. Migdały
Czy wiecie, że pół szklanki migdałów dziennie pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę E? Migdały są bogactwem witamin! Zwiększają naszą odporność dzięki wysokiej zawartości ryboflawiny, niacyny, witaminy B i wspomnianej już witaminie E.


8. Kapusta
Bogate źródło witaminy C oraz kwasu askorbinowego. Zawiera witaminy z grupy B, a także witaminę A i E, wapń, magnez, potas, żelazo i kwas foliowy. Dzięki takiej dawce zdrowia kapusta pomaga nam zwalczać kaszel, grypę i inne infekcje.


9. Brokuły
Dzięki temu, że zawierają witaminę C pomagają nam walczyć z przeziębieniem. Dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn za pomocą sulforanu. Zawierają też sporą dawkę antyoksydantów i witamin z grupy B.


10. Pieczarki
Pewnie wiele osób jest teraz zdzwionych, ale tak, pieczarki również pomagają nam zwiększać naszą odporność! Dzieje się tak ze względu na dużą zawartość selenu, który działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Hamuje też namnażanie się drobnoustrojów i zwiększa liczbę przeciwciał.