WE EAT HEALTHILY

9 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności

Jesienią i zimą, kiedy stale narażeni jesteś-my na wychłodzenie, bakterie i wirusy najważniejsze jest regularne wzmacnianie odporności organizmu. Nie dopiero wtedy, kiedy coś nas „bierze”, ale przez cały sezon jesienno - zimowy. Zdrowy organizm dzielnie broni się wówczas przed infekcja-mi, a nawet jeżeli zdarzy nam się przeziębienie, przebiega ono łagodniej i szybciej.

 

Na odporność organizmu wpływa cały nasz styl życia, czyli to co jemy, w jaki sposób funkcjonujemy, ile godzin śpimy, czy nawet jaki jest poziom naszego stresu. Dziś skupmy się na prostym i naturalnym sposobie podniesienia naszej odporności, którą bez większe-go wysiłku możemy zastosować codziennie.

 

1. Imbir (świeży i suszony). Imbir działa antybakteryjnie, przeciwzapalne i rozgrzewająco, dlatego w sezonie jesienno-zimowym warto używać go codziennie. Ze świeżego korzenia imbiru można zrobić herbatkę, bądź dodać kilka plasterków do koktajlów warzywno-owocowych lub deserów. Suszony dodaje się do zup i dań na ciepło.

 

Herbatka imbirowa dla 2 osób

1-2 cm korzenia imbiru

sok z połówki cytryny

1 łyżka naturalnego miodu

2 szklanki gorącej wody

Obrany i pokrojony w plastry imbir zalej gorącą wodą, poczekaj aż trochę przestygnie, a na-stępnie dodaj sok z cytryny i miód.

 

Szybki deser imbirowy

2 cm korzenia imbiru

200 ml mleka kokosowego

1 łyżka miodu naturalnego

szczypta wanilii i cynamonu

Składniki wystarczy zmiksować i schłodzić w lodówce.

 

2. Cytryna i miód. Woda z sokiem z cytryny i miodem to połączenie znane chyba każde-mu kto stara leczyć się i zdrowo odżywiać. Ma działanie wzmacniające i antybakteryjne, dodatkowo pozytywnie wpływa na traienie. Oprócz tego napoju można także sięgnąć po sos miodowy z olejem lnianym, jako zdrowy i smaczny dodatek do sałatek.

 

Przepis na sos z miodem, olejem lnianym

i cytryną

2 łyżki naturalnego miodu

1 łyżka przegotowanej, chłodnej wody

sok z połówki cytryny

ok. 10 łyżek oleju lnianego

opcjonalnie kilka kropli octu balsamicznego, świeżo mielony pieprz.

 

Miód połącz z łyżeczką wody i sokiem z cytryny, a następnie dodaj olej lniany i wszystko dokładnie ze sobą zmieszaj. Sos można użyć do różnych sałatek; świetnie pasuje do rukoli i świeżego szpinaku.

 

3. Domowe soki owocowe. Kiedy nadchodzi jesienny czas, do herbaty dodaję sok z ma-lin, czarnej porzeczki, winogron lub czarne-go bzu. Traktuję je jako dodatek dla zdrowia nie tylko dzięki zawartości witaminy C, ale właściwościom rozgrzewającym.

 

4. Czosnek i cebula. To naturalne antybiotyki, które pomagają zwalczać bakterie, wirusy i grzyby. Przez cały rok dodaję je do potraw, a w okresie szalejącej grypy przygotowuję z nich syrop i wieczorem wypijam po łyżce syropu z czosnku i cytryn.  

 

Przepis na syrop z czosnku i cytryn

10-15 ząbków czosnku (o różowym kolorze)

3 cytryny

200 ml letniej wody

2-3 łyżki naturalnego miodu.

 

Cytryny wyparz i wyciśnij z nich sok (razem z miąższem, bez pestek), do niego dodaj ob-rany i wyciśnięty czosnek, a następnie zalej ciepłą wodą. Można dodać także miód. Syrop zalej wodą i przelej do butelki lub słoika, po czym odstaw do lodówki na 2-3 dni. Syrop może być przechowywany w lodówce kilka tygodni, czyli aż skończysz codzienną kurację.

 

5. Tran. W okresach przeziębień jest zdecydowanie potrzebny. Tran dzięki zawartości kwasów omega-3 i omega-6 oraz witaminy A działa przeciwzapalnie, uszczelnia błony śluzowe i zwiększa odporność organizmu na wirusy i bakterie.

 

6. Duże dawki witaminy C. Witamina C ciągle za mało doceniana jest w leczeniu po-ważnych schorzeń, chociaż coraz częściej mówi się o tym, że przyjmowanie jej w dużych dawkach może przynosić spektakularne rezultaty i wspierać m.in. leczenie raka. W codziennym wzmacnianiu odporności i walce z toksynami też jest nieoceniona. Oczywiście można ją suplementować, ja jednak polecam naturalne źródła witaminy C w pożywieniu: papryce, natce pietruszki, ziemniakach, zielonych koktajlach.

 

Pietruszkowa lemoniada 

pęczek natki pietruszki

2 cytryny

1 łyżka miodu

dzbanek letniej wody.

 

Natkę pietruszki dokładnie umyj i zmiksuj w blenderze z dodatkiem wody. Dodaj resztę wody, wyciśnięty sok z cytryny i miód. Taką lemoniadę możesz pić przez cały dzień między posiłkami.

 

7. Naturalne probiotyki. Zdrowie i naturalna odporność organizmu zaczynają się od jelit. Tym, co naturalnie wspiera nasze jelita są probiotyki takie jak kiszona kapusta i ogórki (nie kwaszone!), naturalny kefir czy niepasteryzowany jogurt naturalny.

 

8. Ostre przyprawy. Gdy robi się chłodniej, częściej używam wyraziste dodatki do potraw jak chilli, pieprz cayenne, papryczki jalapeño, czy kurkumę. Dodaję je do zup i warzywnych dań na ciepło. Zawarta w ostrych przyprawach kapsaicyna rozgrzewa, stymuluje do produkcji przeciwciał i poprawia odporność organizmu, kurkumin natomiast zawarty w kurkumie ma właściwości przeciwzapalne.

9. Dieta bogata w warzywa i owoce. To czego potrzebujemy dla zdrowia to pełna witamin i minerałów dieta. Warzywa i owoce są istotną jej częścią i ważne, żeby jesienią i zimą nie zapominać o dodawaniu ich do posiłków. Teraz możemy cieszyć się sezonowymi warzywami korzeniowymi, czyli dynią, cukinią, jabłkami, gruszkami i wielo-ma innymi pysznościami. Zimą, kiedy wybór świeżych warzyw i owoców jest mniejszy można przerzucić się na mrożonki bądź częściej sięgać po produkty importowane.