ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO

36 leczniczych właściwości ziół Europy

Zioła zarówno krajowe jak i egzotyczne posiadają niezwykle szerokie spektrum działania leczniczego. Na szczęście, obecnie istnieje trend "powrotu do korzeni" i to w dosłownym znaczeniu, bowiem korzenie, kwiaty, kłącza i inne surowce zielarskie towarzyszą ludziom od zarania dziejów.

 

Zanim Alexander Fleming odkrył w 1928 roku pierwszy antybiotyk – Penicylinę, to właśnie zioła stanowiły rdzeń medycyny. Obecnie ziołolecznictwo określane jest mianem medycyny alternatywnej, ale czy nie jest to przypadkiem błędne sformułowanie? To pozostawiam Waszej ocenie. Polacy jak się wydaje znudzeni falą środków farmaceutycznych "na wszystko" wykazują duży zwrot ku naturze. Popyt na wiedzę z zakresu ziołolecznictwa rośnie z dnia na dzień, dlatego też w dzisiejszym artykule postaramy się przybliżyć działanie i właściwości popularnie występujących ziół w Polsce i Europie.

1. zioła działające bakteriobójczo:
Czosnek, cebula, liść mącznicy, liść borówki, owoce czarnej jagody, ziele piołunu, ziele dziurawca, ziele szanty, ziele mięty, ziele majeranku, ziele szałwii, ziele macierzanki, ziele tymianku, kwiat rumianku pospolitego, ziele wrotyczu, korzeń omanu, kłącze kosaćca, kora wierzbowa.
 
2. zioła przyspieszające gojenie ran i skaleczeń:
kwiat nagietka, kwiat jasnoty, kwiat rumianku pospolitego, ziele drapacza, ziele dziurawca, ziele lnicy, ziele rdestu ptasiego, ziele szałwii, korzeń żywokostu, liść orzecha włoskiego, pączki topoli, korzeń kobylaka.
 
3. zioła hamujące krwawienia zewnętrzne i wewnętrzne: 
ziele krwawnika, ziele tasznika, ziele skrzypu, ziele rdestu ptasiego i ostro gorzkiego, liść pokrzywy, liść barwinka i kłącze pięciornika, kora kaliny.
 
4. zioła oczyszczające krew, również po zatruciach: 
ziele bratka polnego, ziele przetacznika, ziele poziomki, ziele bluszczyku, ziele skrzypu, ziele drapacza, ziele ogórecznika, kwiat stokrotki, ziele kocanki, liść barwinka, liść borówki, liść maliny, liść brzozy, korzeń łopianu, korzeń podróżnika, korzeń mniszka, szyszki chmielu, nasiona czarnuszki.

5. zioła działające moczopędnie (poprawiające funkcje nerek):
ziele połonicznika, ziele skrzypu, ziele poziomki, ziele rutwicy, ziele drapacza, ziele rzepiku, ziele piołunu, ziele bylicy pospolitej, ziele macierzanki, ziele nawłoci, ziele werbeny, ziele bratka polnego, ziele hyzopu, ziele nostrzyka, ziele bazylii, ziele rdestu ptasiego, ziele płucnicy – miodunki, ziele cząbru, ziele pokrzywy, ziele przetacznika, kłącze perzu, kłącze tataraku, korzeń łopianu, ziele podróżnika, korzeń lukrecji, ziele mydlnicy, oman, kosaćca, lubczyk, gorysz, pietruszka, liść mącznicy, liść brzozy, liść brusznicy, liść czarnej jagody, kwiat stokrotki, kwiat wrzosu, kwiat bławatka, kwiat kocanki, kwiat jasnoty, kwiat bzu czarnego, kwiat lipy, owoc kminku, jarzębina, owoc jałowca, owoc dzikiej róży, szyszki chmielu, pączki topoli, strączyny fasoli, znamię kukurydzy, nasienie pietruszki i czarnuszki.
 
6. zioła działające mlekopędnie wskazane podczas laktacji:
kminek, koper włoski, anyż, ziele rutwicy, ziele bazylii, liść barwinka, nasienie pietruszki.


7. zioła działające napotnie (wskazane przy wszystkich rodzajach przeziębień): 
kwiat lipy, bzu czarnego, wrzosu, nawłoci, korzeń łopianu, omanu, goryszu, pietruszki, kłącze tataraku, ziele przetacznika, rutwicy, ogórecznika, bratka polnego, liść brzozy, nasienie pietruszki, pączki topoli, owoc maliny i bzu czarnego.
 
8. zioła o działaniu nasennym i uspokajającym: 
ziele nostrzyka, liść melisy, barwinka, korzeń kozłka, ziele macierzanki i kurzego śladu, szyszki chmielu, kwiat lawendy.
 
9. zioła obniżające ciśnienie krwi (bez ryzyka przedawkowania, które mogłoby wywołać ujemne skutki uboczne): 
cebula, czosnek, skórka biała cytrynowa, żurawina, ziele jemioły, liść barwinka.
 
10. zioła osłaniające przewód pokarmowy i oddechowy:
liść ślazu, liść babki, liść podbiału, kwiat lipy, kwiat dziewanny, korzeń ślazu, korzeń żywokostu, nasienie gorczycy, kozieradki i siemię lniane, liść prawoślazu.
 
11. zioła pobudzające czynności żołądka (stosowane przy problemach trawiennych): 
ziele krwawnika, ziele dziurawca, ziele przywrotnika, ziele drapacza, ziele szanty, ziele mięty, ziele bazylii, ziele majeranku, ziele cząbru, ziele nawłoci, ziele przetacznika, kwiat lawendy, kwiat rumianku pospolitego, korzeń lubczyka, korzeń goryszu, korzeń mydlnicy, korzeń mniszka, kłącze pięciornika, kłącze rzewienia, liść melisy, liście bobrka, nasienie kozieradki.

12. zioła przeciwkrwotoczne (stosowane wewnętrznie i zewnętrznie): 
ziele krwawnika, ziele drapacza, kora kasztanowca, korzeń żywokostu, cebula surowa, siemię lniane mielone, śliwki suszone, zewnętrznego w okładach: kwiat rumianku lub gotowana cebula.
 
13. zioła nasercowe, kojące nerwy: 
ziele dziurawca, ziele hyzopu, ziele bazylii, liść rozmarynu, korzeń goryszu, kwiat głogu, korzeń kozłka lekarskiego.
 
14. zioła o właściwościach przeciwartretycznych: 
ziele rzepiku, kora wierzbowa, gąbka słodkowodna, liść czarnej porzeczki, nasienie czarnuszki.

15. zioła przeciwcukrzycowe (stosowane w profilaktyce oraz aktywnej cukrzycy: 
kłącze perzu, strączyny fasoli, liść pokrzywy, czarnej jagody, orzecha włoskiego, ziele rdestu ptasiego, ziele dziurawca, ziele krwawnika, ziele szałwii, ziele glistnika jaskółczego, ziele rutwicy, korzeń mniszka, korzeń łopianu, cebula surowa i gotowana.
 
16. zioła o działaniu przeciwgorączkowym: 
liść mięty, liść bobrka, kwiat lipy, kwiat bzu czarnego, rumianku rzymskiego, rumianku pospolitego, kwiat słonecznika (same płatki kwiatowe), kora wierzby, kora kasztanowca, owoc czarnej jagody, ziele tysiącznika i drapacza.
 
17. zioła po o zastosowaniu przeciwgośćcowym:
liść brzozy, liść czarnej porzeczki, kora wierzbowa, gąbka słodkowodna, kwiat tawuły łąkowej, ziele skrzypu, nasienie czarnuszki i gorczycy białej (suche okłady).


18. zioła o działaniu przeciwpasożytniczym i przeciwrobaczym:
czosnek, nasiona dyni, ziele piołunu, ziele macierzanki, ziele tymianku, kwiat wrotyczu, owoc czarnej jagody i borówki brusznicy.
 
19. zioła przeciwzapalne (stosowane zewnętrznie): 
kwiat rumianku pospolitego, kwiat rumianku rzymskiego, kwiat nagietka, kwiat bławatka, ziele srebrnika, ziele świetlika.
 
20. zioła o działaniu przeciwzapalnym (stosowane zewnętrznie w formie okładów z naparów):
ziele hyzopu, ziele lnicy, ziele majeranku, ziele szałwii, liść babki, kłącze pięciornika, cebula gotowana, kwiat rumianku pospolitego.
 
21. zioła o właściwościach przeciwskurczowych: 
glistnik  jaskółcze ziele, ziele połonicznika, ziele nostrzyka, ziele bazylii, ziele majeranku, ziele srebrnika, ziele szałwii, ziele macierzanki, ziele tymianku, ziele werbeny, owoc kolendry, anyż, kminek, koper włoski, kwiat bzu czarnego, kwiat lawendy, kwiat rumianku pospolitego, kwiat lipy, kwiat dziewanny, korzeń goryszu, kora wierzbowa, znamię kukurydzy.

22. zioła o działaniu przeciwalergicznym: 
kwiat rumianku, ziele dziurawca, korzeń kozłka (można stosować łącznie).

23. zioła stosowane podczas stanów zapalnych jelit:
korzeń lukrecji, kwiat rumianku, ziele dziurawca, krwawnika.

24. zioła przeczyszczające i rozwalniające stosowane podczas zaparć.
kora kruszyny, kłącze rzewienia, owoc bzu czarnego, ziele tysiącznika, ziele lnicy, kwiat kocanki, siemię lniane, strączki senesu.

25. zioła o właściwościach przeciwszkorbutowych: 
ziele bluszczyku kurdybanka, owoc dzikiej róży, owoc jarzębiny, korzeń chrzanu, liść orzecha włoskiego.

26. zioła regenerujące śluzówkę dróg oddechowych i trawiennych: 
śliwki suszone, siemię lniane, ziele bukwicy, rzepiku, liść podbiału , korzeń żywokostu.
 
27. zioła stosowane podczas okresu, regulujące krwawienia u kobiet: 
kwiat nagietka, kwiat jasnoty, kwiat białej koniczyny, ziele wrotyczu, ziele dziurawca, ziele szanty, ziele szałwii, ziele tymianku, korzeń lubczyku, kminek, czarnuszka, nasienie pietruszki.
 
28. zioła wykazujące działanie ściągające i przeciwbiegunkowe:
kora dębowa, kasztanowca, kora wierzbowa, korzeń kuklika, korzeń żywokostu, kłącze pięciornika, ziele rzepiku, ziele przywrotnika, ziele świetlika, ziele dziurawca, ziele rdestu ptasiego, ziele srebrnika, ziele płucnicy –miodunki, ziele szałwii, ziele cząbru, ziele nawłoci, ziele macierzanki, ziele tymianku, ziele werbeny, ziele przetacznika, kwiat rumianku, liść orzecha włoskiego, liść czarnej porzeczki, liść maliny, liść pokrzywy, liść czarnej jagody, liść borówki, liść barwinka, owoc dzikiej róży, owoc jarzębiny , owoc czarnej jagody.

29. zioła poprawiające trawienie: 
ziele bylicy bożodrzewu, ziele piołunu, ziele bylicy pospolitej, ziele macierzanki, ziele tysiącznika, ziele drapacza, ziele dziurawca, ziele hyzopu, ziele nostrzyka, ziele majeranku, ziele szałwii, ziele nawłoci, ziele przetacznika, czosnek, cebula, kłącze tataraku, korzeń arcydzięgla, korzeń cykorii podróżnik, owoc kminku, kolendra, kopru włoskiego, owoc jałowca, kwiat rumianku, kwiat wrzosu, kwiat kocanki, kwiat lawendy, szyszki chmielu, liść pokrzywy, nasienie czarnuszki, gorczyca, korzeń chrzanu.
 
30. zioła uspokajające układ nerwowy: 
korzeń kozłka, korzeń arcydzięgla, owoc dzikiej róży, ziele bylicy pospolitej, ziele macierzanki.
 
31. zioła przeciwbólowe, uśmierzające ból:
owoc kasztanowca, ziele nostrzyku, ziele mięty, liść barwnika, kwiat rumianku.
 
32. zioła wspierające czynności wątroby, działające hepatoprotekcyjnie:
ziele dziurawca, ziele krwawnika, ziele tysiącznika, ziele glistnika, ziele dymnicy, ziele lawendy, owoc jałowca, owoc dzikiej róży, kwiat bzu czarnego, korzeń podróżnika, korzeń mniszka, kłącze rzewienia, kora kruszyny, liść bobrka, liść rozmarynu, znamię kukurydzy.
 
33. zioła o działaniu wykrztuśnym  i przeciwkaszlowym: 
surowa i gotowana cebula, ślaz zaniedbany, prawoślaz, ziele tymianku, ziele bratka polnego, ziele podbiału, liście babki lancetowatej.
 
34. zioła o działaniu wzmacniającym: 
ziele rzepiku, ziele krwawnika, ziele bylicy-bożodrzewu, ziel piołunu, ziele byliny pospolitej, ziele bukwicy, ziele świetlika, ziele bluszczyku, ziele dziurawca, ziele macierzanki, ziele tymianku, ziele werbeny, ziele przetacznika, ziele bratka polnego, kwiat stokrotki, kminek, kolendra, owoc dzikiej róży, korzeń podróżnika, korzeń kuklika, korzeń goryszu, korzeń mniszka, liść czarnej porzeczki, liść maliny, liść pokrzywy, liść barwinka, nasienie kozieradki, szyszki chmielu, siemię lniane.
 
35. zioła poprawiające przemianę materii: 
ziele rzepiku, ziele poziomki, ziele dymnicy, ziele dziurawca, ziele krwawnika, kłącze perzu, liść orzecha włoskiego, gąbka słodkowodna, nasienie kozieradki, znamię kukurydzy.
 
36. zioła znoszące nadmierną fermentację i wzdęcia:
korzeń arcydzięgla, korzeń lubczyku, korzeń goryszu, kminek, koper włoski, anyż, kwiat lawendy, kwiat rumianku pospolitego, liść mięty, liść maliny, ziele cząbru, nasienie pietruszki.